Välj en sida

Uppsala Kontorsboksfabrik

Kontorsboksfabriken hann verka under drygt 50 år. Under den första tiden låg företaget på Drottninggatan 6. Man hade också en fabriksbod med adress Fyristorg 6.

Fabriken övertogs år 1906 av Sixtus Jansson tillsammans med Albin Lindqvist och J E Friberg. Efter ett par tre år blev Sixtus Jansson ensam om det hela sedan de andra delägarna avlidit.

[one-half-first]

kontorsbok Sixtus

Sixtus Jansson 1907 i KSSS mössa. Foto Östlings. Folkrörelseark.

[/one-half-first][one-half]

Kontorsbok Gamla UK red

Här på Drottninggatan vid Nybron låg den första fabriken. Se texten på taket. Folkrörelsearkivet

[/one-half][clear]

 År 1917 flyttade man in nybyggda lokaler vid det som idag inte längre kallas Svintorget utan Kungsängstorg. Tomten ägdes sedan tidigare av Sixtus mor. Det ståtliga fyrvåningshuset ritades av Uppsalaarkitekten Victor Holmgren. Byggnaden innehöll inte endast fabrikslokaler utan också en lägenhet högst upp för familjen Jansson. Däremot förverkligades inte de ursprungliga planerna på att bygga bostäder på gaveln mot Kungsängsgatan. Hade den planen förverkligats så skulle det ha gått ut över moderns trädgårdstäppa. Detta var inte något som denna dam kunde acceptera.

Kontorsbokfabriken

Fabriken vid Svintorget.Fotograf okänd. Folkrörelsearkivet.

Man kan av namnet lätt föreställa sig att man framförallt tillverkade kontorsböcker och så var det naturligtvis också. Men dessutom fanns ett accidenstryckeri där man framställde visit, bröllops- och begravningskort samt diverse annat småtryck.

Huvudprodukten var emellertid kontorsböcker i en rad olika storlekar och utföranden. Som en särskild finess framhölls att kontorsböckerna kunde ligga plant så att man lätt kunde skriva in till bokens mitt.

Kontorsboksfabrik 16114D BESK

Fabriken strax före rivningen. Stadsarkivet

Sixtus Jansson drev också ett vykortsförlag med egna försäljare som åkte runt i landet. Efter kriget sysslade han också med import och försäljning av diverse varor, främst från Tyskland.

Företaget avvecklades 1957 efter Sixtus död och året därpå övertogs fastigheten av Upsala Färg. Byggnaden revs kring 1970.

Vid sidan av sin verksamhet som fabrikör hade Sixtus Jansson andra intressen. Framförallt var han engagerad i idrotten. Själv var han duktig spjutkastare, häcklöpare, skidlöpare och seglare. Men sina stora insatser gjorde han som ledare. Mest känd kanske som ordförande i Svenska Skidförbundet i hela 26 år, åren 1922 – 1948. Tidigare var han med och grundade IF Thor, Upsala Segelsällskap, Upsala Kanotförening och Upplands Skidförbund. Han var också från år 1929 ledamot i Sveriges Olympiska Kommitté och representerade Sverige vid inte mindre än 5 olympiska spel.

(Källa: Olof Richard Sjöblom: Företag och kuriosa)

I boken Från Uppsala till OS med Sixtus Jansson kan du läsa mer om honom. Boken, som skrivits av Jonas Sandström och som är utgiven år 2006 av Folkrörelsearkivet för Uppsala län, har en tyngdpunkt i hans idrottsliga gärning och innehåller ett rikt urval av Sixtus egna bilder. 

Sixtus var en flitig fotograf och hans bilder förvaras idag på Folkrörelsearkivet. Här nedan visas några exempel. (Klicka på dem för förstoring.)

I den nya fabriken

Ett porträtt

Linjering

Tillverkning av böcker

THbg