Många av föreningens medlemmar har egna intressanta minnen från industrier i Uppsala. På den här sidan skulle vi vilja samla några av dessa. Även andra än föreningens egna medlemmar är välkomna att berätta. Hör av er! Längre på sidan finns också länkar till ett antal föredrag.

Först ut är Bengt Jacobowsky som arbetade på ett dotterbolag till Pharmacia. Han  berättar följande:

Hjalmar Söderbergs ja. År 1966 började jag att arbeta på ett dotterbolag till Pharmacia som hette Medisan – “kosmetik” med medicinsk touch och några enkla läkemedel.

Vi var inhyrda i den låga, tegelröda byggnaden på Bergsbrunnagatan 1. Hela kontoret var inrymt i Hjalmar Söderbergs f d konfektionsfabrik – ominredd till en stor gemenskapsyta och en rad småkontor. På väggen satt ett väggur med visare i form an en synål och en annan, kortare, nål. Denna urtavla, med visare, sitter säkert kvar ännu! Ingång i så fall i den del av huset som vetter åt Pharmacia till.

På Medisan blev jag bl a ansvarig för något som hette “Karbamid”-projektet. Det omfattade från början några läkemedelssalvor mot torr och exematisk hud. Något senare var det någon som föreslog att vi skulle utveckla en mera kosmetisk variant av läkemedlet – som ju  hade genomgått alla behövliga tester för återställande av torr hud mm.

Detta ledde till en fin “creme” som var lätt att applicera och gjorde samma effekt som det fetare läkemedlet. Vi tänkte ge det namnet “Medilene”, det lät “medicinskt” med “mjukgörande”. Vilket det faktiskt var! Bevisligen, till skillnad från alla jättedyra och fint parfymerade feta lyxcremer, som mest “bara” just lyxcremer.

Under en lunchrast hade vi ett spontant “snack” kring namnet. Den äldste, “nästan pensionsmässige”kollegan tyckte att vårt namn var löjligt, och krystat. “Tänk efter” sa han. “En kund kommer in på apoteket och frågar efter något som hjälper mot torr hud”. (Ett mkt vanligt tillstånd.) Han sa´: Kalla den “Hjälper Torr Hud, HTH”. Och på den vägen blev det. “Resten är historia.”. Produkten blev snabb en oerhört stor framgång! P g a  de faktiskt goda effekter den hade, pga namnet – och pga att vi, eftersom produkten genomgått s k “kliniska effektprövningar” fick annonsera och hävda dessa effekter.

Idag är HTH en väldigt stor produkt i Sverige och i viss mån även utomlands. Men där har bokstavskombinationen “HTH” ingen del av framgången …  HTH och dess senare syskon “L 300” blev världsprodukter!!! Och är det än idag, 50 år senare. Utan nämnvärd reklam. Och detta hade jag förmånen att få vara s k “produktchef för”. I produktens “linda”. I den gamla “syfabriken”.

Jag tror, utan att veta, att HTH-cremen hör till de Uppsalaprodukter som nått störst ryktbarhet, efter Slottsenap m fl produkter.

Upphovsmännen var dermatolog-docent/professor Gunnar Swanbeck och Uppsala-apotekaren Gunnar Embring som också var “pappa” till en mängd bra preparat som t ex Silon-salvan, Microlax microlavemang m fl.

Du missade kanske något av föreningens populära lördagsföredrag? Här har du chansen att höra en inspelning av några av dem. Klicka på rubrikerna här nedan.

1. Kersti Kollberg intervjuar Roland Agius om industristaden Uppsala på. (Kulturnatten 12 sep 2015)

2. Hans Alsén: Minnen från Uppsalas industrier.  (Kulturnatten 12 sep 2015)

3.  Anna Ehn, Eva Edwardsson och Gunilla Stenkula: Den 10:e skorstenen – industriminne eller konst ? (En debatt den 24 okt 2015)

4. Lennart Göransson: Mina 25 år på Uppsala Mejeri. (Kulturnatten den 12 sept 2015)