Starten
År 1928 drog den initiativrike entreprenören Martin Edlund igång margarintillverkning i Uppsala och grundade företaget AB Upsala Margarinfabrik som ett dotterbolag till Upsala Valskvarn. De lokaler man utnyttjade var den gamla kolonialvarufirman Frykberg & Ålfeldts fastighet på Kungsgatan 79. Lokalerna finns fortfarande delvis kvar. Företaget var inledningsvis framgångsrikt och tillverkningen expanderade snabbt. Lokalerna utvidgades och byggdes om i omgångar under 30-talet med ökade utrymmen för lådfabrik, lager, garage etc.
Verksamheten
Man tillverkade bords-och bagerimargarin av ett antal kvaliteter som såldes under olika varumärken som bordsmargarinen Splendo och Amiral, det enklare och billigare bordsmargarinet Vasa Växt samt matlagningsmargarinet Beoess och Uppsala Bagerimargarin. Man sålde också en restaurangblandning under namnet Sagina. Denna bestod av hälften smör och hälften margarin. Ytterligare en produkt vara margarinet Svalan i Uppsala.
I mitten av 30-talet sysselsatte fabriken ca 25 tjänstemän och kontorister och drygt 30 arbetare. Tillsammans producerade dessa 15 à 17 ton/dag. Enligt uppgift (UM) hade man 45 anställda år 1944, 25 anställda år 1946 och 30 anställda år 1948. Dessutom tillkom personal vid de 45 nederlagen runt om i landet. Råvarorna kom huvudsakligen från Karlshamns oljefabrik i Blekinge och fraktades sjövägen till Uppsala. En tid samarbetade man också med den holländska jätten Unilever.
Martin Edlund var naturligtvis styrelseordförande under en lång tid och Georg Swärdson var länge disponent för att till sist efterträdas av Olof Svedberg. Hans Fladstad var teknisk ledare.
Slutet
Lönsamheten sjönk efterhand och år 1951 var det slut på det roliga. Verksamheten avvecklades. Tillverkningen flyttades till AB Kärnans Margarinfabrik i Helsingborg och lokalerna övertogs av AB Karamell- & Chokladfabriken Sonja.
Några bilder från 1934 ur Upplandsmuseets samlingar. Foto P Sandberg. Klicka på bilderna för att förstora dem.
THbg