Föreningens permanenta museum ligger inrymd i Nymans Verkstäders gamla fabriksbyggnad med ingång Salagatan 16A i Uppsala. Använd porttelefon eller ring 018-13 40 06.

Normalt, dvs om inte annat anges i kalendern, är utställningen öppen lördagar kl 11-14.

Inträdet inklusive fika är 20 kr  för enskilda besökare. Vi kan också ta emot bokade gruppbesök andra tider mot en mindre avgift. Klicka på GRUPP-OCH SKOLBESÖK för närmare detaljer.

I museet vill vi ge en bild av industristaden Uppsala med hjälp av berättelser, fotografier och föremål. Utställningslokalen används också regelbundet för föredrag och seminarieaftnar, både av föreningen själv och av andra, som t.ex. Upsala Ekebysällskapet.

Visningar

Museet visas vanligtvis klockan 11.15 och 12.45. Klicka på bilderna nedan om du vill förstora dem.

Livsmedelsindustri.

Livsmedelsindustrin var viktig i Uppsala. Här fanns mejeri, slakterier, kvarnindustrin, bryggerier, brännvinsbrännerier , karamellfabriker och bagerier. Vi berättar utförligt framförallt om AB Slotts Industrier, om Uppsala Mejeri AB, men också om  kvarnindustrin  och slakterier. Om du klickar här får du se några prov på Lennart Engströms bilder från slutet av Scans epok i Uppsala.

Foto: Lennart Engström

mejeriutst

Ett hörn av utställningens  mejeridel

del av Slotts 2

En del av Slottsutställningen

Om bryggerierna

Kvarnindustri har funnits i Uppsala sedan medeltiden och den har fått en rättmätig plats i utställningen.

En skärm med bilder från NordMills

En skärm med Lennart Engströms bilder från NordMills

Lustig kvarn

Av Hans Lustig

Skor och textilier

I Uppsala fanns en gång tre skofabriker: Hästens, Ekholms och Löfqvists. Utställningen berättar om dessa liksom om Uppsalas textilindustri, som en gång hade många anställda.   Upsala Sidenväverier AB och Nordiska Bandväveriet AB är ett par exempel.

Lervaruindustri

Uppsalaleran gav goda förutsättningar för lervaruindustrier. Såväl innanför som utanför stadens gränser fanns ett stort antal tegelbruk. Störst var  Uppsala Ekeby. I utställningslokalen finns utöver en berättelse även ett par montrar där Upsala Ekebysällskapet ställer ut  föremål.

del av UE-utastst

Upsala Ekeby

Uppala Ekebysällskapets montrar förnyas fortlöpande

Uppsala Ekebysällskapets montrar förnyas fortlöpande

Mekanisk industri

Nymans Verkstäder var under många år den största enskilda tillverkningsindustrin och naturligtvis finns den företrädd i vår utställning. Men Nymans var inte allt.

blanka

I kvarteret Blanka

osmunds

Osmunds

Kemisk-teknisk industri

Här spelade länge Gahns en framträdande roll. Vi visar bilder från olika epoker och en representativ samling av Gahnsprodukter. Störst och på många sätt viktigast var Pharmacia. I muséet kan man lära sig mer om detta företag.

Gahns utst just

En del av Gahnsutställningen

Pharmacia utst

Pharmacia

Grafisk industri

Uppsala var känt för sina många tryckerier. Mest känt var Almqvist & Wiksells men det fanns även  andra tryckerier som  Appelbergs, Wretmans, Berlings Akademitryckeri m fl. I muséet finns ett hörn som är ägnats åt denna industri.

Grafisk industri

Den grafiska industrin i Uppsala

Men detta är inte allt!

Det finns mycket annat att se och ta del av. Inte minst Hans Lustigs många skulpturer, föreställande människor i arbete. Där finns också berättelsen om byggmästarna som byggde Uppsala och en kavalkad av 100-åriga Uppsalienska industriannonser.

Lustig

Med kroppen som insats av Hans Lustig